فناوري تشخيص چهره با استفاده از هوش مصنوعي. ناجي يا ناقض حريم خصوصي
برنامههای جدید و استفاده از هوش مصنوعی (AI) در آنها، توسط بخشهای دولتی و خصوصی کشورها پذیرفته میشوند. یکی از مهمترین این تکنولوژیهای نوپا برنامه تشخيص چهره است.
آمازون و مایکروسافت اعلام کردند که از توسعه نرمافزار شناسایی چهره عقبنشینی میکنند، زیرا این مسئله باعث تقویت تعصبات نژادی و جنسیتی میشود. آمازون و مایکروسافت گفتند تا زمان تصویب قوانین جدید در ایالات متحده برای رسیدگی به موارد نقض احتمالی حقوق بشر، فروش نرمافزار تشخیص چهره به پلیس را متوقف کرده و خواستار بازبینی گسترده این صنعت و نحوه استفاده از آن شدهاند. در اوایل سال، مدیر اجرایی شرکت مادر Google ، از پیشنهاد اتحادیه اروپا برای ممنوعیت موقت این فناوری در مکانهای عمومی، مانند ایستگاههای قطار و استادیومها، پشتیبانی کرد. سیستمهای تشخیص چهره با استفاده از تعداد زیادی تصویر آموزش داده میشوند تا از طریق نقشهبرداری از هندسه برخی از ویژگیهای صورت، چهرههای نمایشی از مردم ایجاد کنند. برای طبقهبندی چهره از دستههایی مانند جنسیت، سن یا نژاد و مقایسه آن با سایر چهرههای ذخیره شده در پایگاه دادهها استفاده میشود. طبق گزارش سال 2018 موسسه ملی استاندارد و فناوری ایالات متحده (NIST) ، بین سالهای 2014 و 2018، سیستمهای تشخیص چهره 20 برابر بهتر از روشهای مرسوم در یافتن تطابق در یک پایگاه داده از 12 میلیون عکس بودند. اما یک مطالعه جداگانه، که توسط NIST در دسامبر 2019 منتشر شد، نشان داد که چهرههای آفریقایی-آمریکایی و آسیایی 10 تا 100 برابر بیشتر از مردان قفقازی اشتباه شناسایی می شوند این سیستمها همچنین در شناسایی زنان نیز خطای زیادی داشتند.
در مقاله اصلی منتشر شده توسط imnit Gebru آمده است که مردان و پوستهای روشن به طور دقیقتر از زنان و پوستهاي تیره طبقهبندی شدند. این مطالعه بیان میکند که چنین خطاهایی عمدتا به این دلیل رخ میدهد که سیستمها با استفاده از مجموعه دادههای غالباً سفید و مردانه آموزش دیدهاند. برای مثال در یک مجموعه دادهای که بسیار مورد استفاده قرار گرفته تقریباً 75٪ ديتاست را مردان و 80٪ آن را سفیدپوستان تشکیل میدادند.
یک نظرسنجی مجلهNature، که در یک شماره ویژه نوامبر 2020 در مورد تشخیص چهره ارائه شده است، ناراحتی برخی از محققان شاغل در این زمینه را به ویژه در مورد چگونگی تأثیر استفاده از آن بر گروههای اقلیت نشان داد. پاسخ دهندهها گفتهاند که آنها از استفاده از تشخیص چهره برای نظارت زنده در مدارس و محلهای کار و شرکتها برای نظارت بر فضاهای عمومی ناراحت هستند، اما از استفاده از این تکنولوژی در اداره پلیس جنایی استقبال میکنند. اداره پلیس نیویورک (NYPD) از سال 2011 با استفاده از فناوری تشخیص چهره، چهره جنایتکاران ناشناس را در تصاویر نظارتی و عکسهای صحنه جنایت با افراد موجود در لیستهای سیاه خود مطابقت داده است.
علی رغم نگرانیها، استفاده از نرمافزار تشخیص چهره در بسیاری از کشورها در حال افزایش است. اکنون در چین گسترده استفاده از این تکنولوژی به شدت فراگير شده و استفاده از آن در هند نیز در حال رشد است. در سال 2019 ، لایحه خدمات تطبیق هویت دولت استرالیا، مجوز به اشتراکگذاری تصاویر چهره و سایر اطلاعات هویتی بین سازمان های دولتی را در شرایط خاص صادر کرده است
منبع :
https://www.nature.com/articles/d41586-020-03413-y
کلید واژه ها:
##هوش_مصنوعي
##تشخيص_چهره
##پايگاه_داده
##آموزش_ماشين
##بیوانفورماتیک