زنان پیشگام رنگین پوست در علم
به مناسبت روز جهانی زنان و دختران در علم
علم و فناوری زندگی ما را به طرز غیرقابل تصوری تغییر داده است و به لطف علم، آنچه قبلاً غیرممکن به نظر میرسید، اکنون میتواند به واقعیت تبدیل شود. به عنوان مثال یک قرن پیش، چه کسی فکر میکرد که مردم بتوانند در نقاط مختلف دنیا به راحتی و با وسیلهٔ کوچکی که در جیب جا میشود، با هم ارتباط برقرار کنند؟ در بخش بهداشت، علم پیشرفتهای زیادی در زمینهٔ تشخیص بیماریها، آزمایش و تولید دارو داشته است. علم این توانایی را به بشر داده که به ماه برود، اثرات تغییرات آب و هوا را تشخیص دهد، برای جلوگیری از اثرات نامطلوب آن راه حلهایی پیدا کند و محصولات مقاوم در برابر بیماری تولید نماید.
در پس بسیاری از این اکتشافات علمی باورنکردنی افرادی هستند که سالها تحقیق، زمان، انرژی و منابع را برای بهبود زندگی صرف کردهاند. افراد شگفت انگیزی که تلاش خود را برای بهتر کردن زندگی برای افراد، جامعه و نسل بعدی معطوف کردهاند.
اما وقتی به یک دانشمند فکر میکنید، چه تصویری به ذهن شما خطور میکند؟ آیا تصور شما یک مرد سفیدپوست شبیه آلبرت انیشتین با لباس آزمایشگاهی است؟
ممکن است تعجب کنید که بدانید، بسیاری از دستاوردهای علمی بزرگ عصر ما، از سفر فضایی گرفته تا بررسی تغییرات آب و هوایی، توسط زنان رنگین پوست به دست آمده است؛ زنانی که نام و دستاوردهای آنها برای مدت طولانی مورد توجه قرار نگرفت.
امروزه همچنان نابرابری جنسیتی در علم مانعی برای زنان و دختران است. در واقع، تنها ۳۵ درصد از دانشجویان علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات (STEM) در آموزش عالی، زن هستند. از آنجا که مشاغل STEM اغلب به عنوان مشاغل آینده شناخته میشوند، مشاغلی که موجب نوآوری، رفاه اجتماعی، رشد فراگیر و توسعه پایدار میشوند، یونسکو برای توجه بیشتر به این موضوع روز ۱۱ فوریه را روز جهانی زنان و دختران در علم اعلام کرده است.
در ادامه پنج زن رنگین پوست معرفی میشوند که مسیر تاریخ را از طریق علم تغییر دادهاند.
- کاترین جانسون (۲۰۲۰-۱۹۱۸)
کاترین جانسون یک ریاضیدان سیاه پوست آمریکایی و کارمند ناسا بود. محاسبات پیچیده او در زمینهٔ مکانیک مداری منجر به موفقیت اولین پروازهای فضایی شد. محاسبات او برای موفقیت ماموریتهای فضایی سرنشیندار در اوایل دههٔ ۱۹۶۰ و همچنین فرود روی ماه در سال ۱۹۶۹ حیاتی بود. فیلم سینمایی «اشخاص پنهان» که نامزد جایزه اسکار شده بود، داستان واقعی جانسون و دو دانشمند زن سیاهپوست دیگر به نامهای دوروتی وان و مری جکسون، را نشان میدهد که علیرغم مواجه شدن با تبعیضهای شدید، در رشتههای خود به رسمیت شناخته شدند. این سه زن به لطف ذهن تیزشان در زمانی که رایانههای امروزی وجود نداشت، معروف به رایانههای انسانی ناسا بودند.
- دکتر وانگاری موتا ماتای (۲۰۱۱-۱۹۴۰)
دکتر وانگاری ماتای، فعال و سیاستمدار کنیایی به عنوان یکی از تأثیرگذارترین فعالان محیط زیست در تاریخ ثبت خواهد شد. ماتای اولین استاد زن در کشور خود و اولین زن آفریقایی برنده جایزه صلح نوبل است. او در سال ۱۹۷۷، جنبش کمربند سبز را برای مقابله با جنگلزدایی آغاز و رهبری کرد. این جنبش همچنان، با ماموریت حفاظت از محیط زیست کنیا به حیات خود ادامه میدهد. به لطف تلاشهای او، بیش از ۵۱ میلیون درخت در کنیا کاشته شده است.
- الیزابت آنیونوو
الیزابت آنیونوو یک پرستار بریتانیایی با میراث ایرلندی-نیجریهای، مدیر مراقبتهای بهداشتی، مدرس و استاد بازنشستهٔ پرستاری است. او در سال ۱۹۴۷ در بیرمنگام به دنیا آمد و کار خود را در ۱۶ سالگی به عنوان دستیار پرستار شروع کرد. این استاد ۷۵ ساله به ایجاد اولین مرکز مشاوره سلول داسی شکل و تالاسمی بریتانیا کمک کرده است. هدف این مرکز کمک و تسهیل دسترسی به درمان بیماران مبتلا به اختلالات ارثی خونی است. این مراکز در سراسر جهان به کاهش شانس انتقال این اختلال به نسلهای بعد کمک میکنند. اکنون بیش از ۳۰ مرکز در بریتانیا وجود دارد که از مرکز او به عنوان الگو استفاده میکنند. آنچه که همچنان به او الهام میبخشد تا در رشتهٔ خود کار کند، دیدن پیشرفتهایی که تاکنون اتفاق افتاده است.
- دکتر گلادیس وست
دکتر گلادیس وست در جامعه کشاورز فقیر ساترلند ویرجینیا به دنیا آمد. او علیرغم فقر، تبعیض نژادی و رکود گستردهٔ اقتصادی برای ریاضیدان شدن تلاش کرد. ممکن است دکتر وست نام آشنا نباشد؛ اما اختراع او را همه میشناسند. او خالق سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS) است. او مسئول ریاضیات و محاسباتی بود که باعث اختراع رایانهای پیچیدهای شد که امروزه به طور یکپارچه هر روز از آن استفاده میکنیم. وست به عنوان ریاضیدان در آزمایشگاه تسلیحات دریایی ایالات متحده کار میکرد. کار او همچنین به اکتشافات فضایی مرتبط با اجسام سیارهای کمک کرد.
- فرانسیسکا ننکا اوکه
پروفسور اوکه یک فیزیکدان نیجریهای و استاد دانشگاه Nsukka در نیجریه است. زمینههای تحقیقاتی او شامل ژئومغناطیس، فیزیک جوی و تنوع آب و هوا است. تحقیقات او در مورد اثرات فعالیت خورشیدی بر میدان مغناطیسی زمین میتواند به شناسایی منابع سونامی و زلزله کمک کند. کارهای او در زمینهٔ فیزیک و مشارکت قابل توجه وی در درک تغییرات آب و هوا، جایزه معتبر L'Oreal-UNESCO را برایش به ارمغان آورد. از دیگر لحظات باورنکردنی در حرفهاش زمانی بود که در سال ۲۰۰۳ به عنوان اولین زن، رئیس بخش فیزیک و نجوم دانشگاه نیجریه (UNN) شد. همچنین وی در سال ۲۰۰۸ رئیس دانشکدهٔ علوم فیزیکی شد. او به دلیل استفاده از موقعیت خود به منظور ایجاد فرصتهای بیشتر برای استخدام کارکنان و دانشمندان زن شناخته شده است. او متعقد است زنان باید متمرکز، مصمم و شجاع باشند و با عزم و تعهد میتوانند موفق شوند.
منبع: Global Citizen
کلید واژه ها:
#STEM
#زنان_در_علم
#زنان_رنگین_پوست
#روز_جهانی_زنان_و_دختران_در_علم
#کدکول